Wat een keuzes…….


Gesloopt zijn we , totaal gesloopt…

Bekaf.
Emotioneel moe.
Een grafsteen uitzoeken is niet leuk.
Ik kan er hele verhalen over schrijven maar ik kan er kort en krachtig over zijn: het is gewoon KUT.
Buiten dat : ze zijn zowat allemaal vreselijk lelijk die dingen. Echt ik vind het allemaal helemaal niks, nada , noppes , niente .
En die meneer die je de grafsteen moet verkopen die denkt alleen maar aan geld verdienen, al moet ik toegeven ze doen het subtiel maar toch ze proberen je uiteindelijk gewoon het duurste te verkopen. Het is allemaal vreselijk duur overigens en das niet erg als het dan ook nog mooi is .
Maar dat zijn ze niet, veel stenen hebben een hoog Frans Bauer gehalte, en dan heb je nog heel veel jaren 70 troep , dan heb je versteende houten, Belgisch hardsteen, graniet, gezoet of ongezoet en als je dan eindelijk de steensoort hebt gekozen dan mag je nog de vorm kiezen, dichte plaat, tuintje, gedeeltelijk tuintje, opstaande of liggende rand , grote of kleine steen …..en dan ben je al moe, ben je helemaal lam na 2 uur en dan mag je nog over letters gaan beslissen, brons die erop liggen, of erin gegraveerd, of erin gehakt (kassa !!!) en ga zo maar door………
En ik ik ben niks, ik ben partner van, geen kind zeg maar. Maar ik bemoei me graag overal mee, ja kan het niet helpen zit in de aard van het beestje , en een graf is voor mij dan net als een woning , dat moet kloppen , dat moet stijlvol zijn en geen kermis.
En dan heb je de kinders die beide eigenlijk iets anders wilden en zo moet je dan toch tot een compromis zien te komen en heb je nog een Floor die zich overal mee bemoeit en het graf al aan het stylen is bij wijze van….
Dus die meneer die ligt nu al de hele dag in bed met heel dikke koppijn van Floor , over wel of niet mooi discussies, en over iets wat hij mooi vind dat dat niet wil zeggen dat dat ook mooi is , dat WIJ zelf wel bepalen of iets mooi is … en dat 1600 euro aan louter letters gewoon afzetterij is ook al zijn die letters van brons. En dat ik het heel erg vind dat er nog zo schandalig verdiend wordt aan het verdriet van anderen en je mensen iets aansmeert die natuurlijk verdriet hebben en het beste willen voor pa en ma. Maar dat het duurste niet perse het beste is dat heb ik hem even uitgelegd, dat een kruk van Ikea vaak veel langer mee gaat dan een van een duur merk. (ik doorzag zijn streken en daar was de kabouter niet blij mee…)
Dus dat uitzoeken duurde effe en uiteindelijk is het een compromis geworden van wat beide partijen en derde Floor mee kunnen leven zeg maar…en waar je van weet dat de ouders dat mooi hadden gevonden…maar ja dat hoop je dan maar want vragen kan je het ze niet meer…
Maar ik ga dus nu maar eens ergens neerzetten hoe mijn graf eruit moet komen te zien want ik wil niet in een lelijk ding komen waar ik zelf van gruwel , liefst wil ik boven de grond maar ja dat mag bijna nergens en dan nog lig je in een soort van muur met zijn allen op elkaar gestapeld en achter een luikje , das ook niet wat ik wil, al die stinkers om me heen.
Het liefst wil ik een mooi tuinhuisje waar mijn kist dan in het midden in komt te staan en dat huisje en kist die worden dan lekker gezellig gemaakt en een beetje bijgehouden, leuk krijtverfje op de muren en mooie kussentjes overal met gezellige zitjes zodat de mensen op visite kunnen komen zeg maar , cupcakejes….ja ik zie het helemaal voor me. Maar ja dat kan dus niet . En was ik tot voor kort echt totaal tegen cremeren ik weet het zo net niet meer, eigenlijk is het wel handig cremeren, hoef ik alleen een goede pot uit te zoeken , tijdloos modelletje , met schroefdop want ze zullen hem toch een per ongeluk laten vallen zeg, ik wil ook niet in de stofzuiger eindigen natuurlijk. En die pot die verhuist dan gewoon mee , soort van familiestuk zeg maar, schijnt de zon zet je me even lekker buiten (onder de parasol want ik wil niet verbranden) en in de winter lekker dichtbij de kachel want ik heb het altijd koud…en ik wil de pot dan wel in de kleuren die bij het huis horen , dus veranderd de inrichting dan verhuis ik van pot zeg maar….en willen ze me allemaal kan je me nog verdelen in een aantal potjes, ook handig.
Ach ik weet het niet , ik weet wat ik niet wil maar wat ik wel wil?
In ieder geval niet in het familiegraf van mijn ouders, daar wil ik echt niet in !
Gewoon ergens waar ik weet dat ik dicht bij mijn mannetje ben vind ik oké …en waar het niet te druk is…
Floor gaat naar bed en leeft hopelijk nog heel erg lang want ze weet nog steeds niet wat ze nou wil en ze wil het wel allemaal graag zelf beslissen en de regie over voeren…morgen maar weer eens gezond eten…

*weet jij al wat je wil? begraven of gecremeerd? en waarom?

29 thoughts on “Wat een keuzes…….

 1. Na de crematie van mijn schoonvader gisteren weet ik het zeker! Ik wil begraven worden. Ik wil een plekje waar mijn geliefden naar toe kunnen komen om te praten, te mijmeren, tot rust te komen. Gewoon, zoals het nu ook kan. Maar ik wil géén zware steen. Dan stik ik! Denk ik… Of wil ik toch liever gecremeerd worden dan? En dan mijn as uitstrooien bij de plek die voor manlief en mij zo dierbaar is…? Daar kan natuurlijk ook gewoon iedereen naar toe om te praten, te mijmeren, tot rust te komen… En dan zou ik daar wel een bankje willen hebben, zodat ze dat in alle stilte kunnen doen.Hmmm, ik moet er nog over nadenken dus…En gisteren nog even laten zakken… denk ik…

  Like

 2. Begraven op de oude begraafplaats hier vlak bij, onder prachtige oude bomen midden in en park in de wijk waar ik woon. Ik loop er dagelijks langs met m'n hond.En eigenlijk moet ik dingen gaan regelen zodat de overblijvenden niet dit soort gedoe hebben…sterkte en lieve groetjes Jolanda

  Like

 3. Wat een rot dag hebben jullie gehad zeg…en wat een emotionele reacties komen er los. Daar laat ik het maar even bij met een begrafenis (morgen) voor de boeg. Brr.

  Like

 4. Wat een interessant logje. En het lukt je ook weer fantastisch om zo'n zwaar onderwerp met veel humor te brengen. Niet normaal trouwens dat ze je proberen zo te bewerken en opzadelen met hoge kosten. Hier op de begraafplaats mogen alleen maar dezelfde kruizen geplaatst worden. De bodemplaat (of hoe dat heet), mag men wel zelf weten.Ooit logde ik al over begraven en cremeren: http://toaske.web-log.nl/toaske/2007/10/weten.html

  Like

 5. toevallig las ik vorige week dat ze je ook kunnen "oplossen" of zelfs bevriezen zodat er een hoopje stof van je overblijft. speciaal voor mensen die het eng vinden om begraven of gecremeerd te worden, net of oplossen niet eng is! ik kies in ieder geval voor crematie, en dan uitstrooien ergens in frankrijk ofzo..niets voor jou floor? een mooi lavendelveld ofzo, of zonnebloemen.. groetjes van jootje.

  Like

 6. Floortje van me….wat breng je ook dit onderwerp weer mooi !!! ….ik wil begraven worden…..maar niet zo'n enge grafsteen……misschien sloophout??? of een mooie kei zoals Fleur voor Andre heeft !……….Lekker onderwerp nu…maar ik begrijp als geen ander het hoort erbij…..geniet van het weer en van elkaar !! liefs Ria….

  Like

 7. Een onderwerp wat heel emotioneel is, maar Floor is Floor niet als we er om kunnen lachen. Maar het is ook inderdaad erg moeilijk, en de meeste stenen zien er niet uit.Wij gaan voor cremeren, omdat ik zelf er niet voor ben om naar een kerkhof te gaan en wil niet dat mijn kinderen later het graf bij moeten houden. Door familieomstandigheden heb ik eigenlijk mijn draaiboek klaarliggen. Ja, ik wil ook niet van alles. Houd het ook graag zelf in de hand. Morgen heb ik trouwens weer een crematie omdat mijn buurvrouw is overleden en dan kijk je weer eens van "Wil ik het zo"…Nou ja, genoeg ik ben een beetje depri.En mijn dierbaren draag ik altijd met me mee, maakt niet uit waar ze liggen.

  Like

 8. Cremeren, verstrooien, geen gedoe voor nabestaanden. Heb gezien hoeveel tijd en energie een graf bijhouden kost. Zeker omdat mijn ouders beide kinderen van nakomertjes zijn. Alles komt uiteindelijk op hun schouders terecht. Zo langzamerhand worden de graven waarvoor zij zorgen geruimd, dus die fijne klus hoef ik niet meer op te pakken. Maar goed, mijn ouders zijn er ook zo klaar mee, dat we het zo simpel mogelijk houden. Ook de uitvaart ja. Gewoon, achteraf een kaartje. Op verzoek van mijn ouders, niet omdat dat ik een krent ben. Wat ik wel ben, maar niet als het op vrienden aankomt.

  Like

 9. Ik heb er anders over gedacht maar nu staat het al lang op begraven.Dat is langzamer en het idee dat je weer helemaal opgenomen zal worden door de aarde vind ik beter. En nu ter plekke verzin ik ineens dat het me wel leuk lijkt als er een hele grote hoop klei (verschillende soorten en kleuren) ligt en dat iedereen die aanwezig is een stuk klei pakt en daar een eigen vorm aangeeft en die op het geheel zet. En dat er dan als laatste een mooie glazuurlaag of goudlaag of zilver of met glitters overheen wordt gedaan ja of PEK EN VEREN! da kan ook natuurlijk;-))

  Like

 10. Lekker weer hoor, die zus van mij.Moet ik het maar weer oplossen.Kunnen we niet een of ander bloggrafhuis openen.Of je nou met urn of kist komt, er is altijd een plekje voor je, in de zon.Jij mag het inrichten, wel een openhaardje erin, want stel dat je je bedenkt in zo'n kist en je toch gecremeerd wil worden, kan dat snel geregeld worden.Wel een mooie tuin eromheen graag.Gelukkig kunnen we er nog om lachen, maar gisteren bij jou, is kloten, zo'n mannetje, grrrr…Trouwens moeilijk lezen, met van die zware muziek op de achtergrond, wordt er niet vrolijker van, maar misschien was dat wel de bedoeling. Wel heel passend bij de sfeer van het verhaal en deze dagen.Nog bedankt voor je lieve woorden.Groetjesxx, Margot

  Like

 11. Gewoon een onderwerp wat bij het leven hoort of niet. Neeh niet begraven verschrikelijk, ik was 6 toen mijn zus van 12 overleed, sinds mijn 14 moest ik elke week mee naar het graf van mijn zus, heb het er altijd een koude bedoeling gevonden met die grafstenen, en nooit een spirit gevoelt… daarna wilde ik niet meer mee en wist toen al laat mij maar cremeren. En uitstrooien over de het strand of zee. Mijn favoplekje 🙂 Dierbare mensen hebben een plekje in mijn hart dat ik koester.

  Like

 12. Mafia is het. Een lieve vriend van ons plotseling overleden. De man die begravenis zou lijden was al dood ,alleen wist hij het zelf nog niet. Vroendin zag het niet zitten dat hij het woord deed. Hele toestanden zijn dat geweest . Dus ook daar kan je nog ellende me hebben. Ook maar regelen dus. En idd die steen man o man kraaien zijn het. Ik ga het ook maar eens allemaal opschrijven wat ik in ieder geval niet wil. Ook de toespraken met oeverloos gezeur over hoe je was en je ziekbed enzo. DAt wil ik niet. O o nog veel teregelen dus op deze warme dag. MAar ik word honderd dat weet ik zeker. Dus eigenlijk nog tijd genoeg. Hou je taai met deze hitte. Toedeloe.

  Like

 13. Lekker onderwerpje Floor! ;-)Ik heb een hele andere ervaring met grafstenen (gelukkig!). André ligt onder een grote kei. Echt een rots. Want dat staat ook op zijn steen; dat hij mijn rots was.Voor de rest liggen er kleine 'keien' om het stukje grond heen en daarin allemaal plantjes. Beetje rotsplantjes en wat ander 'rommelig' gedoe. Merel legt er vaak een schilderij of ander iets neer. En nog meer frutsels. Niks geen gladde stenen enzo, maar een beetje een tuintje.Ik ben er heel blij mee en wil zelf ook zoiets…later dus. En dan graag begraven, opgenomen worden in de aarde.Xvoor jou voor deze moeilijke (en licht frustrerende) dag gisteren.En sterkte als de massa vandaag met zijn allen 3 weken lang kamp opslaat (dat was toch vanaf vandaag). Ik wordt al gek van 4 kindjes, laat staan 7!

  Like

 14. Nou Floor, je schrijft het fantastisch op! Ik zag die kabouter helemaal voor me, likkebaardend en later als een kat die een tik op zijn neus heeft gekregen van jou. Mijn zwager overleed en hij was er heel beslist in: hij wilde een boomstronk op zijn graf die langzaam met hem zou vergaan! Ze hebben er nog speciaal toestemming voor moeten vragen, want dat kon zomaar niet in Klaaswaal natuurlijk. Maar hij staat er en ik moet zeggen: het heeft wel wat…..

  Like

 15. Ja,ja, wij weten het al,Dre en ik willen gecremeerd worden.We hebben alles al op papier staan hoe we het willen en, wat er met onze spullen ed moet gebeuren ook hebben we niet zoveel troep meer in huis zodat anderen het straks niet lopen op te ruimenBij Dre in zijn fam worden ze allemaal begraven,bij ons gecremeerd maar,omdat we geen kinderen en, van mijn kant geen fam meer hebben (op mijn broertje na,dan)en, er dan toch niemand naar ons graf toe zal komen,dan lig je daar dan maar,lijkt het voor ons beter om gecremeerd te worden.Uitgestrooid worden op hetzelfde mooie plekje als mijn vader/moeder en de rest van de fam.

  Like

 16. Begraven!Vriendlief weet het nog niet, als ik nu zou moeten kiezen voor hem als hem wat zou overkomen, zeg ik cremeren. De fik erin, in stijl van een brandweerman.Heb mijn ouders van de week gevraagd of zij wel alles op papier willen zetten wat ze willen (nav overlijden oma) en daar waren ze al mee bezig. Zorgt voor minder discussie nabestaanden en rust mijn inziens. En dan weet je ook nog dat het zo is zoals de overledene het graag zou willen.

  Like

 17. Ahh het maakt me allemaal niks uit….mijn graf hoeft niet mooi te zijn en een grafsteen hoeft ook niet (houten kruis is genoeg) want ik woon na de dood in het Paradijs. En daar kan niksniksniks tegenop.

  Like

 18. Toch knap dat je zo een heikel onderwerp zo 'leuk' kan neerschrijven.En om op je vraag te antwoorden – gewoon cremeren én uitstrooien – alles – ook geen poespas errond aub

  Like

 19. Oh Floor, wat een verhaal, het is wat met die grafstenen. Mijn moeder heeft destijds (in haar eentje) voor mijn vader (imposante man van meer dan 100kg met een Landrover) een of ander ministeentje uitgezocht. Mijn zussen en ik vonden het wel erg ieniemienie. En nu, inmiddels alweer meer dan 9 maanden na haar dood zijn wij er eindelijk uit. Ook maar deze “lelijke” steen voor haar, het was haar keuze tenslotte.En ik…ik wil begraven worden in Mijnsheerenland, het dorp waar ik ben opgegroeid, waar mijn kinderen geboren zijn en waar ik nog af en toe heimwee naar heb.Poeh en dat allemaal op een warme vrijdagochtend.Liefs Claudia

  Like

 20. Oh Floor, hoe krijg je het voor elkaar om dit onderwerp zo leuk neer te schrijven? Echt, het is hilarisch! En ik zie het ook zo voor me hè, over jezelf in ieder jaargetijde in een andere pot…En oh ja, als je een grafsteen uitzoekt dan is het net of je een aanrechtblad uitzoekt. Vorige week moesten wij dat dus doen en er lag er eentje tussen die precies op de grafsteen van m'n sch.ouders leek dus ik zei: die hoef ik dus niet…En je wilt niet weten hoe brutaal die grafsteenverkopers zijn, die belden met bosjes m'n moeder op hoor, nadat m'n vader er niet meer was en dan nodigden ze zichzelf uit om langs te komen! Dan zei m'n moeder, als ik wat wil kom ik zelf wel langs. En ik snap je gevoel, want ik heb tot nu toe ook nog geen steen gezien waarvan ik denk: daar wil ik onder liggen, dat wordt nog leuk tegen die tijd….

  Like

 21. Begraven aub. Het liefst dichtbij m'n vader want het is daar zo mooi en rustig.aar het zal tzt wel hier aan zee worden bij m'n mannen. Of… bij jou in je tuinhuisje want dat klinkt me ook wel aangenaam in m'n oren!

  Like

 22. ja ik wil graag gecremeerd worden, daarna in een urn in een plastic tas van de Ah en dat mijn nabestaanden me dan uit een rijdende trein van trans siberia express uitstrooien op de oneindige toendras.Waarom, het is al heel lang een droom van me om eens een reis te maken met die trein.Misschien ooit alive, en anders maar als ik in een pot zit.Heb het hier ook met de kids over gehad en laasts hoorde ik de jongste vertellen aan iemand dat mama in een zak van de AH gaat en uit de trein geflikkerd wil worden

  Like

 23. ja zeker weet ik wat ik wil, cremeren in een pot met schroefdeksel.Dan in een tas van de albert heijn op naar Rusland waar mijn nabestaanden met Trans Siberie Express gaan en mij ergens uitstrooien vanuit de rijdende trein op de toendra's van Siberie.Heb het hier ook met mijn kinderen over gehad.Een tijdje geleden hoorde ik de jongste zelfs aan iemand te vertellen dat mama uit de trein geflikkerd wil worden.hoop dat het nog lang zal duren maar ze hebben het begrepen.Vorige week mijn vader opgehaald die stond nog in het crematorium. 2 zakjes as eruit gehaald eentje voor uitstrooiing op het Sneekermeer en de andere voor om een stukje van hem dicht bij me te hebben.Met mijn moeder is wat as uitgesrooid bij Thialf, mijn moeder was schaatsfanaat, heb zelfs gevraagd of ze de schaatsijzers eruit wilde halen, is nog een zakje wat ik thuis heb, eigenlijk zou dat op de middenstip van het Abe Lenstrastadion uitgestrooid moeten worden voor een wedstrijd Heerenveen-Ajax. Dat is niet gelukt dus zit in een doosje, is ze toch nog een beetje bij me.De urn van mijn moeder staat al, inclusief de schaatsijzers,in een familiekelder op een kerkhofje ergens in Friesland bij vele generaties, mijn vader wordt volgende week bijgezet.x FonB

  Like

 24. Ja ik weet het, 't is al laat, maar ik kon niet slapen, te warm snappie.Ik vind het allemaal niks, graf, urn of whatever. Ben niet zo van een plekkie, bewaar mij maar in je hart, maar da's persoonlijk, zusje heeft dat weer wel dus ik laat dat aan haar over. Kan me voorstellen dat het uitputtend is, een paar weken na de dood van mijn moeder viel de ene reclamefolder na de andere van allerlei natuursteenboeren op de mat. Kon ik alleen maar boos over worden, bah!

  Like

 25. Eet smakelijk snoes!:)Laten we afspreken dat we elkaar bloggend op de been houden tot we minstens 89 zijn, we er een feestje van maken, en dat elke dag weer proberen!Zo hebben we nog bijna 50 jaar om te bedenken waar we wel en niet in willen,(en bedankt….weer een keuze om te maken voor mezelf;)).Sluit deze dag maar snel af, en voor morgen: "begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach, want wie vrolijk kijkt in de morgen, die lacht de hele dag, ja die lacht de hele dag!"X

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s